Przepis na niepowtarzalną szartlotkę

szarlotka landsberska

Jesień kojarzy nam się z ciepłem kominka, czytaniem książek i z wieloma pysznymi daniami, doprawionymi przyprawami korzennymi. Każda babcia ma przepis swoją niepowtarzalną szarlotkę.

Deser ten jest bardzo prosty. Jak się okazuje, przepisy na desery są jednymi z najczęściej wyszukiwanych w internecie. Oto przepis na pyszną domową szarlotkę. Potrzebna składniki to: 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki cukru waniliowego. Na masę jabłkową potrzebujemy 1 kg jabłek (lub 1 słoik jabłek prażonych), 1 łyżeczkę cynamonu. Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną mniejszą (zawijamy ją w folię spożywczą i na chwilę wkładamy do zamrażalnika), drugą, większą rozwałkowujemy i wkładamy na dno tortownicy.

Na ciasto wykładamy jabłka ze słoika lub przesmażamy obrane i pokrojone jabłka na patelni na maśle i po przestygnięciu dajemy na rozwałkowaną warstwę ciasta. Sypiemy równomiernie na jabłka cynamon. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i rozkruszamy ją na warstwę jabłek, tak by przykryła całą masę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Szarlotka musi być zarumieniona na wierzchu. Wyjęte ciasto z piekarnika obsypujemy cukrem pudrem dla dekoracji. Ciasto możemy podawać na ciepło z zimnymi waniliowymi lodami lub na zimno przy towarzystwie gorącej kawy.

Jest to sprawdzony przepis, który wychodzi za każdym razem. Każdy jest w stanie go wykonać. Rodzinne spotkanie lub wieczór z przyjaciółmi można sobie osłodzić w najlepszy możliwy sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *